تعيين ساختار سه بعدی پوسته در منطقه بم به روش توموگرافی زمين لرزه های محلی/جدی زینب

مسائل توموگرافی نوع خاصی از مسائل معکوس می باشند، بطوریکه در آن، نخست اندازه گیری هایی از انتشار نوعی انرژی درون محیط، صورت می گیرد، آنگاه ویژگی دریافت شدۀ این انرژی (دامنه موج، شکل موج، زمان سیر) جهت پی بردن به پارامترهای درونی محیط که با این ویژگی ارتباط دارند، مورد استفاده قرار می گیرند. توموگرافی بازسازی تصویری پارامترهای فیزیکی یک جسم در مقطعی از آن جسم با انجام اندازه گیری هایی در سطح خارجی جسم می باشد.
َتوموگرافی لرزه ای در گسترۀ وسیعی از مطالعۀ درون زمین در مقیاس جهانی تا مطالعات با قدرت تفکیک بالا در ژئوفیزیک اکتشافی، بکار گرفته شده است. در مقیاس جهانی، هدف، بررسی ساختارهای هسته، جبه و پدیده های تکتونیکی بزرگ مقیاس می باشد. در مقیاس کوچکتر، هدف بررسی ساختار های محلی می باشد.
باید اشاره کرد که یکی از وظایف زلزله شناسان مطالعات دقیق تعیین نقاط تهدید و جلوگیری از خطرات احتمالی می باشد. تعیین محل زمین لرزه های رویداده در هر منطقه در شناسایی پتانسیل لرزه خیزی و گسل های پنهان و تحلیل های خطر پذیری در آن منطقه کمک شایان توجهی می نماید و یکی از عوامل مهم برای تعیین محل زمین لرزه ها شناخت ساختار سرعتی زمین بخصوص پوسته زمین می باشد.
با انجام توموگرافي محلي در یک منطقه، سعی داریم ساختار سرعتي آنجا را به دست آوريم. با كنار هم قرار دادن نتايج حاصل از توموگرافي و مطالعات زمين شناسي انجام شده در منطقه، ساختار زمين شناسي، تكتونيكي و… منطقه به تصوير كشيده مي شود و اين تصاوير مي تواند محل دقيق رويدادها و نحوۀ لرزه خيزي منطقه و روندهاي گسلي و … را براي مطالعات زلزله شناسي و جنس سنگ ها و … را براي اهداف زمين شناسي و مهندسي به دست دهد.
در اين تحقيق تعيين تصوير سه بعدي ساختار سرعتي منطقۀ بم مد نظر است. نتايج اين تحقيق مي تواند در به نقشه در آوردن و به تصوير كشيدن گسل بم-بروات و بويژه چگونگي ادامۀ آن در عمق مؤثر باشد. با توجه به وجود اين پرتگاه گسلي در مجاورت شهر بم و ابهامات زيادي كه عليرغم انجام مطالعات گسترده در نسبت دادن لرزه خيزي به اين گسل فعال وجود دارد، در تحقيق حاضر سعي بر اين است تا با به نقشه در آوردن تصوير سه بعدي ساختار سرعتي منطقه، تصوير اين گسل در عمق و در صورت امكان نقش آن در ايجاد زمين لرزۀ دي ماه ۱۳۸۲ مورد بررسي قرار گيرد.
براي اين منظور از داده هاي مربوط به مطالعۀ پس لرزه های زمین لرزۀ بم، كه شبکه ای متشکل از ۲۳ ایستگاه ۳ مؤلفه ای در اطراف ناحیۀ رو مرکزی زمین لرزۀ بم در هشتم دی ماه، سه روز پس از زمین لرزۀ اصلی و برای حدود یک ماه توسط پژوهشگاه بين المللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله (IIEES) و لابراتوار تكتونيك و ژئوفيزيك ژوزف فوريه فرانسه (LGIT) بر پا گردید، استفاده شده است.
براي تعيين ساختار سه بعدي منطقه و هندسۀ گسل فعال بم، داده هاي زمان سير پس لرزه هاي زمين لرزۀ بم بطور همزمان براي ساختار سرعت سه بعدي و كانون زمين لرزه ها با استفاده از نرم افزار simulps14 وارون سازي شده اند.
تغييرات سرعت سه بعدي موج P براي اعماق كمتر از ۲۰ كيلومتر در اين مطالعه بدست آمده است، زير اعماق ۱۰ كيلومتر سرعت كمي در منطقه حاكم است و در عمق ۱۴ كيلومتري در قسمت غربي يك آنومالي با سرعت بالا ديده مي شود. تفاوت در سرعت مشاهده اي در دو طرف گسل بم در اعماق ۱۰-۲۰ كيلومتري در تصاوير توموگرافي و مقاطع عرضي ترسيمي بطور واضح ديده مي شود. اين تفاوت سرعتي به گسل معكوس بم-بروات نسبت داده مي شود. به نظر مي رسد گسل بم-بروات ساختار فعال اصلي منطقه طي زمين لرزۀ مخرب ۵ دي ماه ۱۳۸۲ بوده است.

بازدیدکنندگان امروز
0
صفحات بازدید شده امروز
0
بازدیدکنندگان در ماه
0
صفحات بازدید شده در ماه
0

مختصري از چيستى و اهداف بيانيه صيانت از داده ها:

اطلاعات شخصى هر فرد، بخشى از حریم خصوصى وى محسوب میشود. حفاظت بيشتر از حقوق شخصى افراد، نه تنها موجب حفظ امنيت كاربران شده، بلكه باعث اعتماد بيشتر و مشاركت آنها در فعاليت هاى جارى میگردد. هدف از این بيانيه، آگاه ساختن شما درباره نوع و نحوه استفاده از اطلاعاتى است كه در هنگام بازدید از سایت، از جانب شما دریافت خواهد شد.

 برخى موارد قانونى در رابطه با حریم خصوصى و صيانت از داده:

پژوهشگاه بین المللی  زلزله شناسی و مهندسی زلزله بر اساس ماده 7 تصویب نامه شماره 1127128 شوراي عالی اداري مورخ 1395/12/28 خود را ملزم به رعایت حریم خصوصی همه افراد و كاربران وبگاه دانسته و از كاربران آن دسته از اطلاعات را كه فقط به منظور ارائه خدمات كفایت میكند، دریافت كرده و از انتشار آن یا در اختيار قرار دادن آن به دیگران خودداري مینماید.

 اهداف از گرفتن برخی اطلاعات

اطلاعات جمع آوري شده از بازدیدكنندگان، صرفا براي بهبود كيفيت خدمات و محتواي سایت مورد استفاده قرار میگيرند و هيچ بخشی از اطلاعات شخصی شما را بدون اطلاع و اجازه ي قبلی، با فرد یا موسسه دیگري در ميان نخواهيم گذاشت. ثبت نشانی IP شما به ما كمک میكند تا در تشخيص و رفع مشكلات مربوط به سرویس دهنده و كنترل بهتر آن اقدام كنيم.

نوع اطلاعاتی كه از كاربران جمع آوري میشود

  • اطلاعلات هویتى: نام، نام خانوادگى (ویژه متقاضیان خدمات تکمیلی)
  • اطلاعات تماس: شماره تلفن همراه، آدرس، ایميل (ویژه متقاضیان خدمات تکمیلی)
  • اطلاعات تجهيزات سخت افزارى مانند مشخصات رایانه و تجهيزات مرتبط (ویژه همه بازدیدکنندگان وبسایت)
  • اطلاعات نرم افزارى مانند سيستم عامل، آدرس IP، نوع مرورگر، زمان دسترسى و آدرس وبسایت هاي ارجاع دهنده (ویژه همه بازدیدکنندگان وبسایت)

 

 چگونگی استفاده از داده هاي جمع آوري شده

  • ارسال ایمیل به كاربران به منظور اطلاع رسانی و پيگيري در صورت نياز
  • ارائه خدمات فناوری و قانونی به دانشجویان، اعضاي هيات علمی و …. مانند درخواست داده های زلزله
  • بهبود كيفيت خدمات ارائه شده
  • اطلاعات دریافتی صرفاً در اختیار متولیان مربوط به درخواست کاربران قرار می‌گیردکه این متولیان مورد تائید سازمان می‌باشند
  • دریافت آمارهاي مختلف از كاربران و نحوه استفاده ي آنها از سایت و خدمات آن و ایجاد پایگاه داده هاي آماري مورد نياز

 

تدابير حفاظت از داده ها

پژوهشگاه بین المللی  زلزله شناسی و مهندسی زلزله حفاظت و حراست از اطلاعات شخصى شما را امرى بسيار جدى و مهم میداند. همچنين میتوانيد مطمئن باشيد كه از آن تنها بر اساس اصول مطرح شده در این بيانيه استفاده میشود. این سازمان از تجهیزات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری پیشرفته جهت جلوگیری از نفوذ نرم‌افزارهای مخرب استفاده می‌کند.

 در هرحال تعهدات و مسئولیت های ما محدود  به توانایى ها و امکانات ما بوده و ما در قبال اقدامات مجرمانه و یا حوادث و رویدادهاى غيرمترقبه یا اتفاقاتى كه منتسب یا ناشى از اقدامات ما نباشد مسئوليت و یا تعهدى نخواهيم داشت.