مطالعه كاهندگی امواج كدا، حجمی و ارائه رابطه كاهندگی طیفی نیمه تجربی-تئوری برای شرق ایران مركزی/معهود مجید

علم زلزله شناسی به کمک مطالعه نگاشتهای ثبت شده حاصل از امواج زمین لرزه، نقش مهمی در شناسایی وضعیت و ترکیبات داخل زمین که امواج زمین لرزه از داخل آن عبور می‌کنند، ایفا می کند.
مطالعه كاهندگی امواج زمین لرزه به عنوان یكی از راههای شناسایی ویژگیهای لرزه شناسی دریك منطقه شناخته می شود. كاهندگی امواج زمین لرزه با پارامتر بدون بعد Q، فاكتوركیفیت، شناسایی می گردد که مستقیماً به کاهش انرژی کشسانی هنگامی که موج درون محیط گسترش می یابد، مربوط می شود و از روی كاهش دامنه امواج زمین لرزه با زمان برآورد می‌گردد. برآوردهای پارامتر كاهندگی از طریق مطالعه و بررسی امواج P برای محاسبه Qp ، امواج S برای محاسبهQs ، امواج كدا برای محاسبه Qc و نیز امواج سطحی برای محاسبه QSur انجام می پذیرد. در رساله حاضر پارامتر کیفیت با استفاده از امواج P، S و امواج کدا بدست آمده است.
باتوجه به لرزه‌خیزی منطقه شرق ایران مركزی و رویداد زمین‌لرزه‌های مهمی همچون بم وجیرفت و زرند درسالهای اخیر، مطالعه وشناخت دقیقتر پارامترهای جنبش نیرومند زمین امری ضروری به نظرمی‌رسد. هدف از انجام این رساله، بررسی وپردازش نگاشتهای ثبت شده درمنطقه، مطالعه كاهندگی امواج لرزه‌ای ( QpوQs وQc ) و ارائه رابطه كاهندگی نیمه تجربی- تئوری برای اولین بار درایران و برای ناحیه شرق ایران مركزی می باشد.
سه سری اطلاعات برای مطالعه و بررسی كاهندگی امواج زمین لرزه در منطقه شرق ایران مركزی استفاده شده است: i) لرزه نگاشتهای ثبت شده توسط شبكه های لرزه نگاری موقت پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی ومهندسی زلزله. i i) شتابنگاشتهای ثبت شده در منطقه توسط شبكه شتابنگاری كشوری. i i i ) شبیه سازی تاریخچه زمانی جنبش نیرومند زمین با استفاده از پارامترهای زلزله شناسی منطقه درفواصل و بزرگاهای موردنظر.
برای برآورد Qc امواج كدای مشاهده شده روی لرزه نگاشتها و شتابنگاشتها ی ثبت شده در منطقه از روش Single Back Scattering استفاده شده است. بدین منظور، از تعداد۹۷ زمین لرزه محلی ثبت شده در ۳۹ ایستگاه لرزه نگاری و ۶۶ ایستگاه شتابنگاری استفاده شده است. به منظور بررسی وابستگی فركانسی كاهندگی امواج كدا با مطالعه نگاشتهای ثبت شده كه در هفت باند فركانسی فیلتر شده اند، روابط فركانسی برای سه ناحیه جیرفت، زرند، بم و كل منطقه شرق ایران مركزی بدست آمده است :
Qc= (101±۶) f (0.94±۰٫۱۱) برای كل منطقه شرق ایران مركزی

همچنین جهت بررسی وابستگی مقادیر Qc به زمان سپری شده (Lapse Time) به منظور مطالعه تغییرات Qc با عمق، مقادیر Qc برای زمانهای سپری شده متفاوت با پنجره های زمانی۲۰، ۳۰، ۴۰، ۵۰ و۶۰ ثانیه برآورد شده است. این محاسبات نشان می دهد كه Qc تابعی از طول پنجره زمانی سپری شده بوده و با افزایش زمان سپری شده این مقادیر هم افزایش می یابند. افزایش زمان سپری شده كه نشانه ای از عبور امواج از اعماق بیشتر زمین می باشد، بیانگر این مطلب است كه با افزایش عمق از مقدار ناهمگنیهای موجود در پوسته زمین كاسته می شود. نتایج بدست آمده با نتایج حاصله از دیگرنواحی لرزه خیز مقایسه گردیده است. مقایسه خصوصیات كاهندگی مشاهده شده در منطقه شرق ایران مركزی نشان می دهدكه ناحیه بم دارای ناهمگنی بیشتری در مقایسه با نواحی زرند و جیرفت می باشد.
برای برآورد Qp و Qs لرزه نگاشتهای زمین لرزه های محلی مورد استفاده قرار گرفتند و از روش نرمالایز كدای بسط یافته (Extended Coda-Normalization Method)، استفاده شده است. دراین روش از كاهش ماكزیمم دامنه امواج P و S با فاصله كانونی كه توسط امواج كدا نرمالایز می شوند، استفاده شده است. برای برآورد ضریب كیفیت امواج حجمی از تعداد۵۳ زمین لرزه محلی ثبت شده در ۳۹ ایستگاه لرزه نگاری استفاده شده است. به منظور بررسی وابستگی فركانسی كاهندگی امواج حجمی P و S با مطالعه نگاشتهای ثبت شده كه در پنج باند فركانسی فیلتر شده اند، روابط فركانسی برای سه ناحیه جیرفت، زرند، بم و كل منطقه شرق ایران مركزی ارائه شده است :
Qp-1 = (25±۳)۱۰-۳ f (-0.99±۰٫۰۴) Qs-1 = (19±۲)۱۰-۳ f (-1.02±۰٫۰۶) برای كل منطقه شرق ایران مركزی

مقادیر بدست آمده Q در فركانسهای مختلف نشان می دهند كه این پارامتر به فركانس وابسته و مقادیر آن با افزایش فركانس، افزایش می یابند. پارامترهای Q و n می توانند به عنوان پارامترهای تكتونیكی منطقه شناخته شوند، بطوریكه مناطق بافعالیت بالای لرزه ای دارای مقادیر كم Q و مقادیر بالای n می باشند. مناطق آرام لرزه ای دارای مقادیر بالاتر Q وكمتر n در مقایسه بامناطق فعال لرزه ای می باشند.
مقادیر Q و روابط فرکانسی بدست آمده نشان می دهد که این ناحیه جزء مناطق با ناهمگنی بالا و نیز فعالیت تکتونیکی بالا می باشد. نتایج بدست آمده همچنین بیانگر این مطلب هستند که کاهندگی در بم در مقایسه با زرند و جیرفت بالاتر است چنانکه آثار خرابیهای زمین لرزه های ۲۰۰۳ بم و ۲۰۰۴ داهوئیه زرند موید این نکته می باشند.
با توجه به مطالعه Q درشرق ایران مركزی، هدف نهایی این رساله ارائه یك رابطه كاهندگی مناسب و كاربردی برای منطقه شرق ایران مركزی براساس ویژگیهای منطقه می باشد. در این قسمت براساس مدل کاتوره ای گسل محدود روابط جدیدی برای کاهندگی و برآورد جنبش نیرومند زمین در شرق ایران مرکزی ارائه شده است. سازگاری روابط کاهندگی که برای توصیف جنبش های نیرومند زمین بر اثر رویداد زمین لرزه ها بسط داده شده اند، به شدت وابسته به داده های پایه و بانك داده های جامع شامل اطلاعات زمین لرزه های ثبت شده با بازه بزرگای گسترده در فواصل مطلوب می باشد. از دیدگاه آماری، کار مهم و اساسی در تهیه مجموعه داده های پایه قوی و قابل اعتماد جمع آوری داده های شتابنگاشتی مطمئن است. به منظور تکمیل بانک داده‌ها برای بزرگا و فواصلی که اطلاعاتی درمورد آنها وجود ندارد، به کمک پارامترها و خصوصیات شناسایی شده زمین لرزه های منطقه، اقدام به شبیه سازی نگاشتهای مورد نیاز شده است. برای مشاهده و بدست آوردن جنبشهای نیرومند زمین در فواصل و بزرگاهای دلخواه، با استفاده از نگاشتهای ثبت شده و موجود در منطقه و نگاشتهای شبیه سازی شده و تئوری، برای اولین بار رابطه کاهندگی نیمه تجربی- تئوری برای منطقه ارائه شده است. این روابط کاهندگی طیفی ارائه شده برای ۱۴پریود ۰ تا ۵ ثانیه و برای زمین لرزه های کم عمق و بزرگاهای ۵ تا ۵/۷ =Mw و فاصله تا تصویر سطحی گسل (rjb) 100 کیلومتر در منطقه شرق ایران مرکزی قابل كاربرد می باشد. این روابط براساس رگرسیون دو مرحله ای بر روی ۱۲۰۰ لرزه نگاشت مصنوعی (شبیه سازی شده) و ۱۳۷ نگاشت زمین لرزه های ثبت شده که در این منطقه روی داده اند حاصل شده است. رابطه ارائه شده برای برآورد پارامترهای جنبش نیرومند زمین، تحلیل خطر زمین لرزه، مقاوم سازی و طراحی سازه ها در ناحیه شرق ایران مرکزی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد.

بازدیدکنندگان امروز
0
صفحات بازدید شده امروز
0
بازدیدکنندگان در ماه
0
صفحات بازدید شده در ماه
0

مختصري از چيستى و اهداف بيانيه صيانت از داده ها:

اطلاعات شخصى هر فرد، بخشى از حریم خصوصى وى محسوب میشود. حفاظت بيشتر از حقوق شخصى افراد، نه تنها موجب حفظ امنيت كاربران شده، بلكه باعث اعتماد بيشتر و مشاركت آنها در فعاليت هاى جارى میگردد. هدف از این بيانيه، آگاه ساختن شما درباره نوع و نحوه استفاده از اطلاعاتى است كه در هنگام بازدید از سایت، از جانب شما دریافت خواهد شد.

 برخى موارد قانونى در رابطه با حریم خصوصى و صيانت از داده:

پژوهشگاه بین المللی  زلزله شناسی و مهندسی زلزله بر اساس ماده 7 تصویب نامه شماره 1127128 شوراي عالی اداري مورخ 1395/12/28 خود را ملزم به رعایت حریم خصوصی همه افراد و كاربران وبگاه دانسته و از كاربران آن دسته از اطلاعات را كه فقط به منظور ارائه خدمات كفایت میكند، دریافت كرده و از انتشار آن یا در اختيار قرار دادن آن به دیگران خودداري مینماید.

 اهداف از گرفتن برخی اطلاعات

اطلاعات جمع آوري شده از بازدیدكنندگان، صرفا براي بهبود كيفيت خدمات و محتواي سایت مورد استفاده قرار میگيرند و هيچ بخشی از اطلاعات شخصی شما را بدون اطلاع و اجازه ي قبلی، با فرد یا موسسه دیگري در ميان نخواهيم گذاشت. ثبت نشانی IP شما به ما كمک میكند تا در تشخيص و رفع مشكلات مربوط به سرویس دهنده و كنترل بهتر آن اقدام كنيم.

نوع اطلاعاتی كه از كاربران جمع آوري میشود

  • اطلاعلات هویتى: نام، نام خانوادگى (ویژه متقاضیان خدمات تکمیلی)
  • اطلاعات تماس: شماره تلفن همراه، آدرس، ایميل (ویژه متقاضیان خدمات تکمیلی)
  • اطلاعات تجهيزات سخت افزارى مانند مشخصات رایانه و تجهيزات مرتبط (ویژه همه بازدیدکنندگان وبسایت)
  • اطلاعات نرم افزارى مانند سيستم عامل، آدرس IP، نوع مرورگر، زمان دسترسى و آدرس وبسایت هاي ارجاع دهنده (ویژه همه بازدیدکنندگان وبسایت)

 

 چگونگی استفاده از داده هاي جمع آوري شده

  • ارسال ایمیل به كاربران به منظور اطلاع رسانی و پيگيري در صورت نياز
  • ارائه خدمات فناوری و قانونی به دانشجویان، اعضاي هيات علمی و …. مانند درخواست داده های زلزله
  • بهبود كيفيت خدمات ارائه شده
  • اطلاعات دریافتی صرفاً در اختیار متولیان مربوط به درخواست کاربران قرار می‌گیردکه این متولیان مورد تائید سازمان می‌باشند
  • دریافت آمارهاي مختلف از كاربران و نحوه استفاده ي آنها از سایت و خدمات آن و ایجاد پایگاه داده هاي آماري مورد نياز

 

تدابير حفاظت از داده ها

پژوهشگاه بین المللی  زلزله شناسی و مهندسی زلزله حفاظت و حراست از اطلاعات شخصى شما را امرى بسيار جدى و مهم میداند. همچنين میتوانيد مطمئن باشيد كه از آن تنها بر اساس اصول مطرح شده در این بيانيه استفاده میشود. این سازمان از تجهیزات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری پیشرفته جهت جلوگیری از نفوذ نرم‌افزارهای مخرب استفاده می‌کند.

 در هرحال تعهدات و مسئولیت های ما محدود  به توانایى ها و امکانات ما بوده و ما در قبال اقدامات مجرمانه و یا حوادث و رویدادهاى غيرمترقبه یا اتفاقاتى كه منتسب یا ناشى از اقدامات ما نباشد مسئوليت و یا تعهدى نخواهيم داشت.