زمینلرزه مخرب ۸ مارس ۲۰۲۵ در میانمار، آموزههای ارزشمندی را از منظرهای مختلف زلزلهشناسی، مهندسی زلزله و مدیریت بحران به همراه داشت که مرور آنها ضروری به نظر میرسد. گسیختگی سطحی به طول بیش از ۵۰۰ کیلومتر، تخریب و آسیب به ساختمانهای بلند در بانکوک تایلند در فاصلهای بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر از رومرکز زلزله، و چالشهای جدی در حوزه امدادرسانی و مدیریت بحران بهدلیل ناآرامیهای سیاسی و اجتماعی اخیر در میانمار (برمه سابق)، از جمله مهمترین نکات قابل توجه در این رخداد هستند.
در همین راستا، روز ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴، سمینار-وبینار مشترکی با همکاری پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله و مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران برگزار شد.
در این نشست، دکتر مهدی زارع، استاد پژوهشکده زلزلهشناسی پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله، به ارائه توصیفی کلی از زلزله میانمار و گسلش سطحی ناشی از آن پرداخت و بر لزوم توجه به پدیده گسیختگی سطحی در برنامهریزیهای ساختوساز در شهرهای ایران تأکید کرد.
سپس، دکتر ابراهیم حقشناس، دانشیار پژوهشکده مهندسی ژئوتکنیک همین پژوهشگاه، به بررسی ابعاد ژئوتکنیکی این زمینلرزه پرداخت. او بهویژه بر اثرات ساختگاهی و دلایل وقوع تخریب در مناطق دوردستی همچون بانکوک (با فاصله بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر) و شهرهای چیانگرای و چیانگمی (در فواصل بیش از ۴۰۰ کیلومتر) تمرکز داشت. وی با استناد به وضعیت خاک و حوضههای رسوبی این مناطق، شباهتهایی میان اثرات ساختگاهی در این شهرها با حوضههای رسوبی شهر تهران و دشت گرگان اشاره کرد و بر لزوم توجه برنامهریزان توسعه شهری به این موضوع تأکید نمود.
در ادامه، دکتر بابک منصوری، دانشیار پژوهشکده خطرپذیری و مدیریت بحران، به معرفی تکنیکهای دورسنجی و بهرهگیری از تصاویر ماهوارهای و هوایی در ارزیابی سریع خسارات ناشی از زمینلرزهها پرداخت. وی تجربیات پژوهشگاه را در این زمینه، از جمله در زلزله آبان ۱۳۹۶ سرپلذهاب و سایر زمینلرزهها، با ذکر مثالهایی به اشتراک گذاشت.
سخنران پایانی، دکتر علی اردلان، مشاور منطقهای و رئیس سیستمهای بهداشتی دفتر ناحیهای سازمان بهداشت جهانی در کشورهای حوزه مدیترانه، به بررسی ابعاد اجتماعی و مدیریتی برنامههای امدادی در زلزله میانمار پرداخت. او با توجه به بحرانهای سیاسی و اجتماعی و جنگهای داخلی دهه اخیر در این کشور، مشکلات امدادرسانی را مورد تحلیل قرار داد.
این نشست با استقبال گسترده متخصصان و نخبگان داخلی و خارجی همراه بود و با تبادل تجارب ارزشمند در حوزههای مختلف مرتبط با زمینلرزه، به کار خود پایان داد.
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله می باشد.
مختصري از چيستى و اهداف بيانيه صيانت از داده ها:
اطلاعات شخصى هر فرد، بخشى از حریم خصوصى وى محسوب میشود. حفاظت بيشتر از حقوق شخصى افراد، نه تنها موجب حفظ امنيت كاربران شده، بلكه باعث اعتماد بيشتر و مشاركت آنها در فعاليت هاى جارى میگردد. هدف از این بيانيه، آگاه ساختن شما درباره نوع و نحوه استفاده از اطلاعاتى است كه در هنگام بازدید از سایت، از جانب شما دریافت خواهد شد.
برخى موارد قانونى در رابطه با حریم خصوصى و صيانت از داده:
پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله بر اساس ماده 7 تصویب نامه شماره 1127128 شوراي عالی اداري مورخ 1395/12/28 خود را ملزم به رعایت حریم خصوصی همه افراد و كاربران وبگاه دانسته و از كاربران آن دسته از اطلاعات را كه فقط به منظور ارائه خدمات كفایت میكند، دریافت كرده و از انتشار آن یا در اختيار قرار دادن آن به دیگران خودداري مینماید.
اهداف از گرفتن برخی اطلاعات
اطلاعات جمع آوري شده از بازدیدكنندگان، صرفا براي بهبود كيفيت خدمات و محتواي سایت مورد استفاده قرار میگيرند و هيچ بخشی از اطلاعات شخصی شما را بدون اطلاع و اجازه ي قبلی، با فرد یا موسسه دیگري در ميان نخواهيم گذاشت. ثبت نشانی IP شما به ما كمک میكند تا در تشخيص و رفع مشكلات مربوط به سرویس دهنده و كنترل بهتر آن اقدام كنيم.
نوع اطلاعاتی كه از كاربران جمع آوري میشود
چگونگی استفاده از داده هاي جمع آوري شده
تدابير حفاظت از داده ها
پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله حفاظت و حراست از اطلاعات شخصى شما را امرى بسيار جدى و مهم میداند. همچنين میتوانيد مطمئن باشيد كه از آن تنها بر اساس اصول مطرح شده در این بيانيه استفاده میشود. این سازمان از تجهیزات سختافزاری و نرمافزاری پیشرفته جهت جلوگیری از نفوذ نرمافزارهای مخرب استفاده میکند.
در هرحال تعهدات و مسئولیت های ما محدود به توانایى ها و امکانات ما بوده و ما در قبال اقدامات مجرمانه و یا حوادث و رویدادهاى غيرمترقبه یا اتفاقاتى كه منتسب یا ناشى از اقدامات ما نباشد مسئوليت و یا تعهدى نخواهيم داشت.