بررسی اثرات ساختگاهی در شهر کرج با استفاده از امواج میکروترمور/احسانی نسترن

زمین‌لرزه یکی از مخرب‌ترین بلایای طبیعی است که همواره جوامع انسانی را از لحاظ مالی و جانی تهدید می‌کند. ایران به‌واسطه قرارگیری روی کمربند آلپ-هیمالیا از کشورهای زلزله‌خیز جهان است و تاکنون شاهد زمین‌لرزه‌های بسیار بزرگ و مخرب بوده که هرچند سال یک‌بار رخ می‌دهد. از سوی دیگر جمعیت رو به رشد و احداث ساختمان‌های مرتفع، خسارت‌های ناشی از این زمین‌لرزه‌های بزرگ را خصوصا در شهرهای بزرگ افزایش می‌دهد. کرج یکی از پرجمعیت‌ترین شهرهای ایران است که در سال‌های اخیر توسعه صنعتی و اقتصادی قابل‌توجهی داشته، لذا شناخت وضعیت تشدید ناشی از زمین‌لرزه در آبرفت‌های جوان آن‌که ساختگاه بسیاری از سازه‌های عمرانی و صنعتی است اهمیت ویژه‌ای دارد. در میان روش‌های مختلفی که جهت مطالعه اثرات ساختگاه وجود دارد، اندازه‌گیری ارتعاشات محیطی به لحاظ آسانی، اقتصادی بودن و در دسترس بودن در همه زمان‌ها و مکان‌ها از ارزش و اهمیت خاصی برخوردار است. مرسوم‌ترین روش جهت بررسی اثرات ساختگاه استفاده از تحلیل طیفی مؤلفه افقی به عمودی H/V (روش ناکامورا) است. به منظور بررسی اثرات ساختگاهی در شهر کرج از داده‌های میکروترمور در ‎37 نقطه شهر در راستای پروفیل شمالی- جنوب غربی استفاده گردید که نمایانگر فرکانس غالب در محدوده‌ی4/‎0 تا ‎2 هرتز است. نتایج نسبت طیفی H/V تحت اثر ساختار زمین‌شناسی منطقه است، بر مبنای این فرض می‌توان منحنی H/V تئوری را با شناخت از ساختار زمین‌شناسی منطقه تولید کرد. بدین منظور مدل‌سازی یک‌بعدی با استفاده از نرم‌افزار Deepsoil به روش خطی در سطوح کرنش پایین در سه مرحله انجام گردید. در ابتدا با استفاده از داده‌های گمانه درون‌چاهی که تا حداکثر عمق پنجاه متر در بیست و یک گمانه و صد متر در یک گمانه موجود بودند، آبرفت با ضخامت کم حدود ‎17 تا ‎85 متر دارای سنگ بستر مهندسی با سرعت ‎760 متر بر ثانیه در نظر گرفته شد که نمایانگر بزرگنمایی در محدوده فرکانسی بالاتر نسبت به داده‌های میکروترمور بود. با توجه به اطمینان از صحت نتایج تجربی که توسط محققان مختلف دنیا به اثبات رسیده است از اختلاف نتایج در توابع بزرگنمایی حاصل از روش تجربی و تئوری می‌توان نتیجه گرفت که دو متغیر سرعت موج برشی یا عمق سنگ بستر و ضخامت آبرفت به‌درستی مدل نشده‌اند. بنابراین جهت رسیدن به فرکانس محدوده 7/‎0 تا ‎1 هرتز منطبق بر قله میکروترمورها مدل‌سازی با در نظر گرفتن عمق بیشتر آبرفت و استفاده از پروفیل سرعت موج برشی به‌دست‌آمده از داده آرایه بر روی سنگ بستر زمین‌شناسی با سرعت ‎1300 متر بر ثانیه انجام گرفت. نتایج این مدل‌سازی با قله میکروترمورها در تحلیل طیفی H/V منطبق و نمایانگر وجود کنتراست مؤثر در عمق ‎200 تا ‎300 متر است، بااین‌حال توابع بزرگنمایی به‌دست‌آمده در این مدل قله‌های فرکانس پایین در روش تجربی را پوشش نمی‌داد. بنابراین برای به دست آوردن مدل بهتر با در نظر گرفتن شرایط زمین‌شناسی منطقه، کنتراست عمیق در حدود ‎2 کیلومتری زمین که ناشی از تفاوت جنس سنگ بستر بود در نظر گرفته شد و نتایج به‌دست‌آمده با توابع بزرگنمایی میکروترمورها دارای انطباق خوبی است. در پایان با استفاده از نتایج حاصل، ساختار زیرسطحی زمین در شهر کرج به‌صورت دوبعدی ترسیم گردید.

بازدیدکنندگان امروز
0
صفحات بازدید شده امروز
0
بازدیدکنندگان در ماه
0
صفحات بازدید شده در ماه
0

مختصري از چيستى و اهداف بيانيه صيانت از داده ها:

اطلاعات شخصى هر فرد، بخشى از حریم خصوصى وى محسوب میشود. حفاظت بيشتر از حقوق شخصى افراد، نه تنها موجب حفظ امنيت كاربران شده، بلكه باعث اعتماد بيشتر و مشاركت آنها در فعاليت هاى جارى میگردد. هدف از این بيانيه، آگاه ساختن شما درباره نوع و نحوه استفاده از اطلاعاتى است كه در هنگام بازدید از سایت، از جانب شما دریافت خواهد شد.

 برخى موارد قانونى در رابطه با حریم خصوصى و صيانت از داده:

پژوهشگاه بین المللی  زلزله شناسی و مهندسی زلزله بر اساس ماده 7 تصویب نامه شماره 1127128 شوراي عالی اداري مورخ 1395/12/28 خود را ملزم به رعایت حریم خصوصی همه افراد و كاربران وبگاه دانسته و از كاربران آن دسته از اطلاعات را كه فقط به منظور ارائه خدمات كفایت میكند، دریافت كرده و از انتشار آن یا در اختيار قرار دادن آن به دیگران خودداري مینماید.

 اهداف از گرفتن برخی اطلاعات

اطلاعات جمع آوري شده از بازدیدكنندگان، صرفا براي بهبود كيفيت خدمات و محتواي سایت مورد استفاده قرار میگيرند و هيچ بخشی از اطلاعات شخصی شما را بدون اطلاع و اجازه ي قبلی، با فرد یا موسسه دیگري در ميان نخواهيم گذاشت. ثبت نشانی IP شما به ما كمک میكند تا در تشخيص و رفع مشكلات مربوط به سرویس دهنده و كنترل بهتر آن اقدام كنيم.

نوع اطلاعاتی كه از كاربران جمع آوري میشود

  • اطلاعلات هویتى: نام، نام خانوادگى (ویژه متقاضیان خدمات تکمیلی)
  • اطلاعات تماس: شماره تلفن همراه، آدرس، ایميل (ویژه متقاضیان خدمات تکمیلی)
  • اطلاعات تجهيزات سخت افزارى مانند مشخصات رایانه و تجهيزات مرتبط (ویژه همه بازدیدکنندگان وبسایت)
  • اطلاعات نرم افزارى مانند سيستم عامل، آدرس IP، نوع مرورگر، زمان دسترسى و آدرس وبسایت هاي ارجاع دهنده (ویژه همه بازدیدکنندگان وبسایت)

 

 چگونگی استفاده از داده هاي جمع آوري شده

  • ارسال ایمیل به كاربران به منظور اطلاع رسانی و پيگيري در صورت نياز
  • ارائه خدمات فناوری و قانونی به دانشجویان، اعضاي هيات علمی و …. مانند درخواست داده های زلزله
  • بهبود كيفيت خدمات ارائه شده
  • اطلاعات دریافتی صرفاً در اختیار متولیان مربوط به درخواست کاربران قرار می‌گیردکه این متولیان مورد تائید سازمان می‌باشند
  • دریافت آمارهاي مختلف از كاربران و نحوه استفاده ي آنها از سایت و خدمات آن و ایجاد پایگاه داده هاي آماري مورد نياز

 

تدابير حفاظت از داده ها

پژوهشگاه بین المللی  زلزله شناسی و مهندسی زلزله حفاظت و حراست از اطلاعات شخصى شما را امرى بسيار جدى و مهم میداند. همچنين میتوانيد مطمئن باشيد كه از آن تنها بر اساس اصول مطرح شده در این بيانيه استفاده میشود. این سازمان از تجهیزات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری پیشرفته جهت جلوگیری از نفوذ نرم‌افزارهای مخرب استفاده می‌کند.

 در هرحال تعهدات و مسئولیت های ما محدود  به توانایى ها و امکانات ما بوده و ما در قبال اقدامات مجرمانه و یا حوادث و رویدادهاى غيرمترقبه یا اتفاقاتى كه منتسب یا ناشى از اقدامات ما نباشد مسئوليت و یا تعهدى نخواهيم داشت.