شبكه برق بعنوان يكي از مهمترين شريانهاي حياتي نقش اساسي در وضعيت اقتصادي، اجتماعي و حتي روابط سياسي يك كشور ايفا ميكند بطوريكه اگر بنا به عللي در اين شبكه و روند توليد انرژي آن خللي ايجاد گردد صدمات جبران ناپذيري به بار خواهد آمد. در ميان مؤلفه هاي مختلف شبكه برق از قبيل نيروگاهها ، پستها و خطوط ، پست هاي فشار قوي انتقال با سطح ولتاژ بالاتر از اهميت بسزايي برخوردارند و نقش حياتي را در شبكه ايفا ميكنند، لذا با در نظر گرفتن عوامل و علل متعددي ازجمله آسيب پذيري بالا و خسارات سنگين مستقيم و غيرمستقيم اقتصادي ناشي از آسيب پستهاكه تجربيات زلزلههاي گذشته مؤيد آن است پست هاي انتقال بعنوان سامانه موردنظر در اين مطالعه انتخاب شدهاند.
در پستهاي فشار قوي تجهيزات متعددي به كار ميروند كه انجام مطالعات آزمايشگاهي برروي تمام آنها از محدوده زماني و امكانات اين مطالعه خارج بود لذا در اين مطالعه مقره هاي اتكايي با سطوح ولتاژ ۶۳ و ۱۳۲ كيلوولت انتخاب شدند.مقره هاي اتكايي به عنوان پايه يا تكيه گاه عايق براي خطوط با ولتاژ بالا به كار ميروند تا ارتفاع لازم از زمين و يا فاصله مورد نياز از ساير تجهيزات تأمين شوند.
به منظور حذف اثرات ناشي از اندركنش تجهيزات مجاور و انطباق نتايج آزمايش با واقعيت فرض شده است كه هاديهاي متصل به راس تجهيز از نوع انعطاف پذير با وزن ناچيز ميباشند كه در اكثرموارد نيز چنين ميباشد.
هدف اصلي در اين مطالعه رسم منحني شكنندگي براي مقره هاي اتكايي به روش محاسباتي ميباشد.روش كار بدين صورت است كه پس از انتخاب تجهيزات، ابتدا با انجام آزمايشهاي ميزلرزان با دو دسته ورودي جاروي فركانسي سينوسي و شتابنگاشتهاي زلزله ويژگيهاي ديناميكي آنهارادر دو حالت تنها و نصب شده برروي پايه نگاه دارنده بدست آورده و از آن براي تاييد مدل تحليلي استفاده شده است.پس از راستي آزمايي مدل، تحليلهاي متعدد ديناميكي انجام گرفته و منحنيهاي شكنندگي براي مد اصلي خرابي مقرههاي اتكايي رسم شده اند. نتايج نشان مي¬دهد مقره هاي اتكايي انتخاب شده در سطوح پايين تا متوسط شتاب اوج زمين آسيبپذيري بسياركمي دارند و در صورتي كه درمحدوده رزنانس يا تشديد قراربگيرند آسيبهاي جدي در آنها ايجاد مي شود.