پردازش نگاشتهای نامانای ثبت شده در آزمایش های ارتعاشی سدهای خاکی مسجد سلیمان و مارون با استفاده از روش های پردازش سیگنال در حوزه زمان- فرکانس/خادمی مردق سعید

تحقیق حاضر که به منظور مقایسه روش پردازش سیگنال در حوزه فرکانس (چهارطیفی) با روش توزیع زمان- فرکانس (TFD) و ارزیابی نقاط قوت روش TFD در پردازش رکوردهای نامانای ارتعاش انفجار ثبت شده در سدهای خاکی تعریف شده بود، با جمع‌آوری مبانی TFD و انواع روشهای مختلف پردازش سیگنال در حوزه زمان – فرکانس و همچنین سوابق استفاده از روش TFD در مهندسی زلزله آغاز شد. پس از شرح روشهای کلاسیک (حوزه فرکانس) و پیشرفته (حوزه زمان- فرکانس TFD) پردازش نگاشتها، نحوه پردازش نگاشتهای ثبت شده در آزمایش ارتعاش انفجار دو سد خاکی مسجدسلیمان و مارون بررسی شد و براساس تجارب کسب شده در این تحقیق، آلگوریتم پردازش نگاشتهای ثبت شده در آزمایش ارتعاش انفجار سدهای خاکی پیشنهاد گردید.
در ادامه، ابتدا مشخصات دو سد مذکور و آزمایشهای انفجار صورت گرفته در این دو سد ارائه شد و نگاشتهای آزمایش ارتعاش انفجار در آنها با دو روش چهار طیفی و TFD و بر اساس آلگوریتم پیشنهادی، مورد پردازش قرار گرفت. در انتها مشخصات مودی حاصل از این دو روش برای سدهای مسجدسلیمان و مارون ارائه شده و با نتایج حاصل از مطالعات قبلی انجام شده در پژوهشگاه بر روی این دو سد مقایسه گردید.
در این راستا با استفاده از آزمایشهای ارتعاش حاصل از ۱۲ انفجار سایتی (از ۵۵ الی ۱۲۵۰ کیلوگرم مواد ناریه) و آرایشهای مختلف حسگرها (نیمه راست، کل تاج و حداکثر مقطع) در سد مسجد سلیمان، ۲۰ فرکانس مودی اول بدنه سد در محدوده فرکانسهای 6/12-55/1 هرتز در سه جهت بالادست – پایین‌دست، قائم و طولی بدست آمد که برای ۱۰ مود اول، اشکال مودی نیز شناسایی شد. در برخی از فرکانسها نوع مود شناسایی شده با دو روش چهارطیفی و TFD متفاوت بود که با توجه به مقایسه صورت گرفته با مطالعات قبلی انجام شده در پژوهشگاه بر روی این سد، در نهایت نتایج حاصل از روش TFD مورد قبول واقع شد که این موضوع، دقت بالای این روش در تفسیر نتایج رکوردهای نامانای انفجار ثبت شده در سد خاکی مسجد‌سلیمان را نشان می‌دهد.
در سد مارون به دلیل تعداد کمتر انفجارهای انجام شده در سایت و با توجه به تعداد کم حسگرها ( تعداد سه حسگر در نیمه چپ بدنه سد) و ثبت نشدن ارتعاشات بدنه سد در کل طول تاج برای دو جهت طولی و قائم، امکان شناسایی مود در این دو جهت میسر نشد. با پردازش نگاشتهای ثبت شده بر روی سد مذکور در جهت بالادست-‌پائین‌دست، ۱۱ فرکانس مودی اول بدنه سد در محدوده فرکانسهای 6/8-15/2 هرتز بدست آمد که برای ۳ مود اول، اشکال مودی نیز شناسایی شد.
در محاسبات میرایی، به‌دلیل محدودیتهای موجود در روشهای کلاسیک پردازش سیگنال (همانند تبدیل سریع فوریه FFT و چگالی طیف توان PSD) برای مودهای نزدیک هم و یا روی هم افتاده، محاسبه پهنای منحنی چگالی طیفی در اطراف هر یک از فرکانسهای مودی و در نتیجه تخمین درصد میرایی از روش نیم توان با خطا همراه خواهد بود که در این تحقیق، نسبت میرایی مودهای مختلف ارتعاشی بدنه سدهای خاکی مارون و مسجدسلیمان با استفاده از سیگنالهای تک فرکانسی تجزیه شده در فرکانس تشدید، برآورد شده است. این روش تعریف خوبی از پیکهای PSD در هر فرکانس تشدید، بدون تداخل ناشی از مودهای نزدیک و یا پیکهای فرکانسی دیگر سیگنال ارائه می دهد. در مجموع، نتایج مطالعات صورت گرفته نشان می‌دهد که مقادیر میرایی بدنه سدهای مذکور در مودهای مختلف، در حدود ۲ الی ۵ درصد می‌باشد. مقادیر میرایی بدست آمده برای این دو سد در مودهای پایین بیش از مودهای بالا برآورد گردید. این نتایج نشان می‌دهد در مودهای پایین ارتعاشی، نسبت میرایی از مقادیر 85/4 % در سد مسجدسلیمان و 2/3 % در سد مارون شروع شده و در مودهای بالای شناسایی شده به‌ترتیب به مقادیر 25/1 % و 4/1 % می‌رسد.
در مجموع نتایج مطالعات انجام شده در این پایان‌نامه نشان می دهد که پردازش رکوردهای نامانای انفجار ثبت شده در سدهای خاکی مسجدسلیمان و مارون با روش TFD جهت شناسایی مشخصات دینامیکی (شامل فرکانسها، اشکال و میرائیهای مودی) سدهای مذکور از دقت بالاتری نسبت به روشهای کلاسیک پردازش سیگنال برخوردار است.

بازدیدکنندگان امروز
0
صفحات بازدید شده امروز
0
بازدیدکنندگان در ماه
0
صفحات بازدید شده در ماه
0

مختصري از چيستى و اهداف بيانيه صيانت از داده ها:

اطلاعات شخصى هر فرد، بخشى از حریم خصوصى وى محسوب میشود. حفاظت بيشتر از حقوق شخصى افراد، نه تنها موجب حفظ امنيت كاربران شده، بلكه باعث اعتماد بيشتر و مشاركت آنها در فعاليت هاى جارى میگردد. هدف از این بيانيه، آگاه ساختن شما درباره نوع و نحوه استفاده از اطلاعاتى است كه در هنگام بازدید از سایت، از جانب شما دریافت خواهد شد.

 برخى موارد قانونى در رابطه با حریم خصوصى و صيانت از داده:

پژوهشگاه بین المللی  زلزله شناسی و مهندسی زلزله بر اساس ماده 7 تصویب نامه شماره 1127128 شوراي عالی اداري مورخ 1395/12/28 خود را ملزم به رعایت حریم خصوصی همه افراد و كاربران وبگاه دانسته و از كاربران آن دسته از اطلاعات را كه فقط به منظور ارائه خدمات كفایت میكند، دریافت كرده و از انتشار آن یا در اختيار قرار دادن آن به دیگران خودداري مینماید.

 اهداف از گرفتن برخی اطلاعات

اطلاعات جمع آوري شده از بازدیدكنندگان، صرفا براي بهبود كيفيت خدمات و محتواي سایت مورد استفاده قرار میگيرند و هيچ بخشی از اطلاعات شخصی شما را بدون اطلاع و اجازه ي قبلی، با فرد یا موسسه دیگري در ميان نخواهيم گذاشت. ثبت نشانی IP شما به ما كمک میكند تا در تشخيص و رفع مشكلات مربوط به سرویس دهنده و كنترل بهتر آن اقدام كنيم.

نوع اطلاعاتی كه از كاربران جمع آوري میشود

  • اطلاعلات هویتى: نام، نام خانوادگى (ویژه متقاضیان خدمات تکمیلی)
  • اطلاعات تماس: شماره تلفن همراه، آدرس، ایميل (ویژه متقاضیان خدمات تکمیلی)
  • اطلاعات تجهيزات سخت افزارى مانند مشخصات رایانه و تجهيزات مرتبط (ویژه همه بازدیدکنندگان وبسایت)
  • اطلاعات نرم افزارى مانند سيستم عامل، آدرس IP، نوع مرورگر، زمان دسترسى و آدرس وبسایت هاي ارجاع دهنده (ویژه همه بازدیدکنندگان وبسایت)

 

 چگونگی استفاده از داده هاي جمع آوري شده

  • ارسال ایمیل به كاربران به منظور اطلاع رسانی و پيگيري در صورت نياز
  • ارائه خدمات فناوری و قانونی به دانشجویان، اعضاي هيات علمی و …. مانند درخواست داده های زلزله
  • بهبود كيفيت خدمات ارائه شده
  • اطلاعات دریافتی صرفاً در اختیار متولیان مربوط به درخواست کاربران قرار می‌گیردکه این متولیان مورد تائید سازمان می‌باشند
  • دریافت آمارهاي مختلف از كاربران و نحوه استفاده ي آنها از سایت و خدمات آن و ایجاد پایگاه داده هاي آماري مورد نياز

 

تدابير حفاظت از داده ها

پژوهشگاه بین المللی  زلزله شناسی و مهندسی زلزله حفاظت و حراست از اطلاعات شخصى شما را امرى بسيار جدى و مهم میداند. همچنين میتوانيد مطمئن باشيد كه از آن تنها بر اساس اصول مطرح شده در این بيانيه استفاده میشود. این سازمان از تجهیزات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری پیشرفته جهت جلوگیری از نفوذ نرم‌افزارهای مخرب استفاده می‌کند.

 در هرحال تعهدات و مسئولیت های ما محدود  به توانایى ها و امکانات ما بوده و ما در قبال اقدامات مجرمانه و یا حوادث و رویدادهاى غيرمترقبه یا اتفاقاتى كه منتسب یا ناشى از اقدامات ما نباشد مسئوليت و یا تعهدى نخواهيم داشت.