بطور كلی نگاشت زلزله های ثبت شده در یك سایت بسته به شرایط مختلفی از قبیل: بزرگای زلزله، نوع گسلش، جهت انتشار گسیختگی،موقعیت قرارگیری سایت نسبت به گسل و چشمه مولد زلزله و در نهایت مشخصات ساختگاه، تفاوت های زیادی در ویژگیهایی مانند شدت، مدت دوام و محتوای فركانسی دارند . این تفاوت ها باعث طبقه بندی زلزله های مختلف در دو گروه زلزله های حوزه نزدیك و حوزه دور ، یا زلزله های نزدیك گسل و دور از گسل و یا زلزله های پالس -مانند و معمولی گردید ومطالعات صورت گرفته بر روی سازه های مختلف، تفاوت رفتار لرزه ای قابل توجهی را در دو گروه مذكور زلزله ها نشان داد.
در راستای پروژه در حال انجام در پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله جهت مطالعه رفتار لرزه ای ابنیه های ژئوتكنیكی در زلزله های حوزه نزدیك و دور، تحقیق حاضر بگونه ای تعریف شد كه رفتار سد خاكی مارون؛ از مرتفعترین سدهای خاكی موجود در كشور؛ در زمین لرزه های مختلف حوزه دور و نزدیك جهان مورد مطالعه قرار گیرد. برای این منظور، جهت بررسی رفتار لرزه ای این سد، آنالیز تاریخچه زمانی در سطوح مختلف خطر، تحت ۱۲ نگاشت حوزه نزدیك و ۱۲ نگاشت حوزه دور صورت گرفت. همچنین از پالس های ساده سینوسی میرا جهت شبیه سازی اثر پدیده جهت پذیری در نگاشت زلزله های حوزه نزدیك استفاده و رفتار سد تحت این پالس های مصنوعی نیز ارزیابی گردید. برای همپایه نمودن شتابنگاشت های مذكور، سه روش مختلف همپایه سازی مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت به جهت آنكه مقدار و نحوه توزیع انرژی در مدت زمان دوام زلزله ورودی به سد، دارای اهمیت فراوانی در پاسخ آن بود، روش همپایه سازی به شدت اریاس انتخاب شد.
نتایج حاصل از تحلیل های مختلف در این مطالعه نشان می دهد كه در مجموع، رفتارهای مختلف سد از قبیل: بزرگنمایی شتاب در ارتفاع سد، تغییرشكل های ماندگار افقی، نشست تاج سد، تغییرمكان نیومارك گوه لغزشی در اثر نگاشت های مختلف حوزه نزدیك بحرانی تر است كه ناشی از وجود ویژگیهای مختلفی در این نگاشت ها می باشد. نگاشت های حوزه نزدیك به دلیل اثرات جهت پذیری، دارای پالس هایی با پریود بلند می باشند. نزدیك بودن پریود مود اصلی سد به پریود پالس غالب و همچنین دامنه بلند شتاب و سرعت در لحظه پالس غالب نگاشت از عوامل بزرگتر شدن پاسخ سازه می باشد. در واقع نسبت پریود پالس به پریود مود اصلی سد از عوامل مهم در ارزیابی پاسخ سد تشخیص داده شد. همچنین تجمع انرژی در یك بازه زمانی كوتاه در زلزله های حوزه نزدیك و ورود یكباره این انرژی به سد بصورت ضربه، باعث می شود در سد تغییرشكلهای بزرگی در بازه زمانی كوچكی ایجاد گردد كه در بسیاری از موارد، به علت بروز رفتار غیرخطی در مصالح، باعث ایجاد تغییرشكل های پلاستیك و ماندگار می شود. همچنین به جهت نسبت بزرگ حداكثر سرعت به حداكثر شتاب مطلق و نسبت كوچك حداكثر تغییرمكان به حداكثر سرعت در تاریخچه زمانی نگاشت های حوزه نزدیك، ناحیه حساس به سرعت در آنها باریكتر و ناحیه حساس به شتاب و تغییرمكان پهن تر گردد و بدین جهت از طرفی با وارد شدن شتاب های بیشتر در محدوده فركانسی بیشتر و از طرف دیگر با افزایش سختی ظاهری سد، شتاب بزرگتری در بدنه سد ایجاد می شود. در مجموع، تحقیق حاضر نشان داد كه در حالت تحریك با زمین لرزه های دارای انرژی یكسان، رفتار لرزه ای سد خاكی مورد مطالعه در زمین لرزه های مختلف حوزه نزدیك بحرانی تر از رفتار سد در زمین لرزه های مختلف حوزه دور می باشد