کاربرد روش آرایه‌ای خردلرز‌ه‌ها در تعیین پروفیل سرعت موج برشی لایه های تحت‌الارضی در یک سایت نمونه/میرجلیلی مصطفی

برآورد سرعت موج برشی لایه‌های تحت‌الارضی زمین در رشته‌های مختلف مهندسی از جمله ژئوتکنیک کاربرد فراوانی دارد. برای اندازه‌گیری سرعت موج برشی از روشهای مختلف آزمایشگاهی و صحرایی استفاده مي‌شود. روشهای مبتنی بر ثبت آرایه‌ای امواج میکروترمور، که بر اساس خصوصیات ذاتی امواج سطحی استوار مي‌باشد و از لحاظ اقتصادی و سرعت عمل بسیار مقرون به صرفه بوده و اعتماد پذیری آن در چندین پروژه مورد تایید قرار گرفته است، از جمله روشهای صحرایی است که به عنوان یک تکنیک پیشرفته جهت برآورد سرعت موج برشی مورد استفاده قرار مي‌گیرد. در این تکنیک با ثبت همزمان آرایه‌ای ارتعاشات محیطی در موقعیت‌ها و ایستگاههای متفاوت، از دو روش کلی فرکانس عدد موج (f-k) و روش خود همبستگی مکانی (SPAC ) جهت برآورد مشخصات پراکندگی امواج سطحی استفاده مي‌گردد و در نهایت با استفاده از الگوریتم‌های برگشتی، پروفیل سایت برآورد مي‌گردد. در این پایان نامه پس از مرور و بررسی ادبیات فنی روشهای ارزیابی آرایه‌ای امواج میکروترمور و بررسی الگوریتم‌های برگشی به منظور کاربردی کردن و گسترش استفاده از این تکنیک، منطقه‌ای از تهران (پارک شقایق) که قبلاً مطالعات میدانی و آزمایشگاهی صورت گرفته بود، جهت انجام آزمایش آرایه‌ای انتخاب گردید. در این آزمایش، سنسورهای CMG-6TD به صورت سه دایره هم مرکز و شعاعهای ۲۵، ۳۵ و ۵۰ متر در قسمتی از فضای پارک، که بیشترین فاصله را با بزرگراه‌های اطراف داشت، مستقر گردیدند. در مجموع در این عملیات میدانی، دستگاههای لرزه‌نگاری سه مولفه‌ای به صورت همزمان به مدت ۱۵ ساعت با تعداد نمونه‌برداریSps 100 ارتعاشات محیطی را ثبت کردند. در ابتدا با استفاده از روش H/V فرکانس غالب ساختگاه در حدود 0/34HZ و پیک دیگری در فرکانس 5HZ برآورد گردید و با استفاده از روابط تئوری، ایده‌های اولیه‌ای از وضعیت لایه‌های ساختگاه بدست آمد. در این بررسی مشخص گردید احتمالاً یک لایه کم سرعت m/s 150 با ضخامت تقریبیm 6 و یک لایه پر سرعت m/s 600 و با ضخامت تقریبیm 440 در ساختگاه مورد مطالعه قرار دارد. در ادامه به منظور بررسی حساسیت منحنی ضریب خود همبستگی به نحوه پارامتری کردن ساختار خاک، ساختگاه با در نظر گرفتن فرضیات مختلفی از نظر تعداد، عمق لایه‌های و براساس محدوده‌های مختلف سرعت موج برشی پارامتری شد و نتایج حاصله با نتایج مطالعات قبلی ژئوتکنیکی در ساختگاه مقایسه گردید. مطالعات مذکور نشان مي‌دهد با در نظر گرفتن مدلهای چند لایه‌ای با حداقل تعداد لایه‌های سایت مورد مطالعه، نتایج مناسبتری از وضعیت ساختگاه بدست مي‌اید و در صورتی که تعداد لایه‌های پیشنهادی بیشتر از تعداد لایه‌های سایت باشد، تغییرات ناچیزی در مقادیر سرعت موج برشی در پروفیل مشاهده مي‌شود. همچنین پس از بررسی و مقایسه حاصل از تحلیل آرایه‌های مختلف، مشخص گردید بکارگیری تعداد لرزه‌سنج ۴ تا ۷ دستگاه نتایج بهتر و دقیق‌تری از پروفیل سرعت موج برشی استخراج گردید و استفاده از تعداد سنسورهای بیشتر، تاثیر قابل ملاحظه‌ای بر بهبود نتایج ندارد. همچنین با بررسی نتایج تحلیل آرایه‌ها با روشهای f-k و Espac مشاهده شد که روش Espac نسبت به روش f-k در برآورد پروفیل سرعت موج برشی، خصوصاً در اعماق بیشتر از ۱۰۰ متر در این سایت، موفق‌تر عمل مي‌کند.

بازدیدکنندگان امروز
0
صفحات بازدید شده امروز
0
بازدیدکنندگان در ماه
0
صفحات بازدید شده در ماه
0

مختصري از چيستى و اهداف بيانيه صيانت از داده ها:

اطلاعات شخصى هر فرد، بخشى از حریم خصوصى وى محسوب میشود. حفاظت بيشتر از حقوق شخصى افراد، نه تنها موجب حفظ امنيت كاربران شده، بلكه باعث اعتماد بيشتر و مشاركت آنها در فعاليت هاى جارى میگردد. هدف از این بيانيه، آگاه ساختن شما درباره نوع و نحوه استفاده از اطلاعاتى است كه در هنگام بازدید از سایت، از جانب شما دریافت خواهد شد.

 برخى موارد قانونى در رابطه با حریم خصوصى و صيانت از داده:

پژوهشگاه بین المللی  زلزله شناسی و مهندسی زلزله بر اساس ماده 7 تصویب نامه شماره 1127128 شوراي عالی اداري مورخ 1395/12/28 خود را ملزم به رعایت حریم خصوصی همه افراد و كاربران وبگاه دانسته و از كاربران آن دسته از اطلاعات را كه فقط به منظور ارائه خدمات كفایت میكند، دریافت كرده و از انتشار آن یا در اختيار قرار دادن آن به دیگران خودداري مینماید.

 اهداف از گرفتن برخی اطلاعات

اطلاعات جمع آوري شده از بازدیدكنندگان، صرفا براي بهبود كيفيت خدمات و محتواي سایت مورد استفاده قرار میگيرند و هيچ بخشی از اطلاعات شخصی شما را بدون اطلاع و اجازه ي قبلی، با فرد یا موسسه دیگري در ميان نخواهيم گذاشت. ثبت نشانی IP شما به ما كمک میكند تا در تشخيص و رفع مشكلات مربوط به سرویس دهنده و كنترل بهتر آن اقدام كنيم.

نوع اطلاعاتی كه از كاربران جمع آوري میشود

  • اطلاعلات هویتى: نام، نام خانوادگى (ویژه متقاضیان خدمات تکمیلی)
  • اطلاعات تماس: شماره تلفن همراه، آدرس، ایميل (ویژه متقاضیان خدمات تکمیلی)
  • اطلاعات تجهيزات سخت افزارى مانند مشخصات رایانه و تجهيزات مرتبط (ویژه همه بازدیدکنندگان وبسایت)
  • اطلاعات نرم افزارى مانند سيستم عامل، آدرس IP، نوع مرورگر، زمان دسترسى و آدرس وبسایت هاي ارجاع دهنده (ویژه همه بازدیدکنندگان وبسایت)

 

 چگونگی استفاده از داده هاي جمع آوري شده

  • ارسال ایمیل به كاربران به منظور اطلاع رسانی و پيگيري در صورت نياز
  • ارائه خدمات فناوری و قانونی به دانشجویان، اعضاي هيات علمی و …. مانند درخواست داده های زلزله
  • بهبود كيفيت خدمات ارائه شده
  • اطلاعات دریافتی صرفاً در اختیار متولیان مربوط به درخواست کاربران قرار می‌گیردکه این متولیان مورد تائید سازمان می‌باشند
  • دریافت آمارهاي مختلف از كاربران و نحوه استفاده ي آنها از سایت و خدمات آن و ایجاد پایگاه داده هاي آماري مورد نياز

 

تدابير حفاظت از داده ها

پژوهشگاه بین المللی  زلزله شناسی و مهندسی زلزله حفاظت و حراست از اطلاعات شخصى شما را امرى بسيار جدى و مهم میداند. همچنين میتوانيد مطمئن باشيد كه از آن تنها بر اساس اصول مطرح شده در این بيانيه استفاده میشود. این سازمان از تجهیزات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری پیشرفته جهت جلوگیری از نفوذ نرم‌افزارهای مخرب استفاده می‌کند.

 در هرحال تعهدات و مسئولیت های ما محدود  به توانایى ها و امکانات ما بوده و ما در قبال اقدامات مجرمانه و یا حوادث و رویدادهاى غيرمترقبه یا اتفاقاتى كه منتسب یا ناشى از اقدامات ما نباشد مسئوليت و یا تعهدى نخواهيم داشت.