الگوهای پس لرزه در رژیم لرزه ای ایران/ امی سلمی

فلات ایران، واقع در نوار آلپ هیمالیا، با گسل های متعددی گسیخته شده است. توجه به لرزه خیزی و خطر زمین لرزه، در چنین ناحیه ای حائز اهمیت است. با توجه به این نکتة اساسی که پدیدة زلزله، به سه مرحله آمادگی برای زلزله (پیش لرزه-ها)، رویداد اصلی و مرحلة پس از زلزله (پس لرزه ها) تقسیم می شود، طراحی شیوه هایی برای تشخیص و تفکیک این مراحل در رژیم لرزه ای به شناخت بهتر پدیدة زلزله کمک کرده و در نتیجه امکان تخمین و کاهش خطرات را ممکن می سازد. بعد از وقوع زلزله های بزرگ با توجه به آسیب سازه ها در رویداد اصلی، خطر پس لرزه های بزرگ، تهدیدی برای جان امدادرسانان و آسیب دیدگان است. ازاین رو مدل های مختلفی در ادبیات فنی برای برآورد خطر وقوع پس لرزه ها ارائه شده است. قسمتی از پژوهش حاضر به برآورد خطر پس لرزه ها در فلات ایران خواهد پرداخت. با این هدف، متغیرهای لرزه ای که بر اساس قانون اصلاح شدة امری و قانون گوتنبرگ-ریشتر تعریف شده اند، برای کاتالوگ جمع آوری شدة ایران و رویدادهای منتخب آن محاسبه می شوند تا با مطالعة روند تغییرات آنها نسبت به مکان و زمان، پیچیدگی های فرآیند گسیختگی روشن شود. موفقیت در تفکیک مراحل گسیختگی از یک سو و شناخت رفتار نواحی مختلف در مقابل تنش وارد شده، گامی مؤثر در جهت تعیین میزان لرزه خیزی ناحیه لرزه زا است. به این منظور در این پژوهش نخست اطلاعات زلزله های ایران در قالب کاتالوگ زلزله های دستگاهی جمع آوری شده، با تعیین بزرگای کامل بودن در زمان و مکان دقت آن سنجیده می شود. در بخش بعدی مفاهیم بنیادی از جمله قانون اصلاح شدة امری و قانون گوتنبرگ-ریشتر تشریح شده و متغیرهای لرزه خیزی ، ، ، و تعریف شده است. در این تحقیق برای برآورد متغیرهای قانون اصلاح شدة امری دو رویکرد اصلی “فراوانی گرایانه” و “بیزی” به کار گرفته شده است تا معایب و مزایای هریک ارزشگذاری شود و روش مناسب برگزیده شود. خطای محاسبات، از طریق تعیین سطح اعتماد در رویکرد بیزی و یا برآورد متغیرها به شیوة بوت استراپ و انجام آزمون های آماری در رویکرد فراوانی گرایانه ارزیابی شده است. تأثیر بزرگا، عمق، سطح کامل بودن کاتالوگ، پنجرة مکانی و زمانی و همچنین تاثیر بکارگیری شیوه های جداسازی متفاوت پس لرزه از رویدادهای زمینه بر متغیرهای قانون اصلاح شدة امری مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین تاثیر متغیرهای قانون اصلاح شدة امری بر یکدیگر سنجیده شده تا میزان صحت تحلیل و تفسیرها روشن شود. در نهایت محاسبة دقیق این متغیرها، امکان محاسبة نرخ و احتمال وقوع پس لرزه های بزرگ را برای فلات ایران فراهم کرده است، همچنین بر پایة متغیرهای پس لرزه، نقشة خطر پس لرزه ها تهیه شده است. امتیاز این پژوهش، محاسبة متغیرهای قانون اصلاح شدة امری برای زلزله های منتخب فلات ایران براساس شیوه های نوین آماری با هدف رصد تغییرات لرزه ای پس از وقوع یک رویداد بزرگ در منطقة لرزه زا و مطالعة تنوع رفتار لرزه زایی پس از یک زلزلة بزرگ در ایالات زمینساختی ایران است. همچنین سرعت افت نرخ پس لرزه ها برای زلزله های منتخب کاتالوگ ایران در مناطق مختلف لرزه خیز، با توجه به تقسیم بندی ایالات زمینساختی بررسی شده است تا بر این اساس پتانسیل لرزه خیزی در این نواحی تحقیق شود. تحلیل احتمال خطر پس لرزه ها و تدوین نقشة خطر وابسته به زمان گامی ارزنده در جهت کاربردی کردن نتایج حاصل، برای استفادة ارگان های ذیربط است، که در این پژوهش محقق شده است.

بازدیدکنندگان امروز
0
صفحات بازدید شده امروز
0
بازدیدکنندگان در ماه
0
صفحات بازدید شده در ماه
0

مختصري از چيستى و اهداف بيانيه صيانت از داده ها:

اطلاعات شخصى هر فرد، بخشى از حریم خصوصى وى محسوب میشود. حفاظت بيشتر از حقوق شخصى افراد، نه تنها موجب حفظ امنيت كاربران شده، بلكه باعث اعتماد بيشتر و مشاركت آنها در فعاليت هاى جارى میگردد. هدف از این بيانيه، آگاه ساختن شما درباره نوع و نحوه استفاده از اطلاعاتى است كه در هنگام بازدید از سایت، از جانب شما دریافت خواهد شد.

 برخى موارد قانونى در رابطه با حریم خصوصى و صيانت از داده:

پژوهشگاه بین المللی  زلزله شناسی و مهندسی زلزله بر اساس ماده 7 تصویب نامه شماره 1127128 شوراي عالی اداري مورخ 1395/12/28 خود را ملزم به رعایت حریم خصوصی همه افراد و كاربران وبگاه دانسته و از كاربران آن دسته از اطلاعات را كه فقط به منظور ارائه خدمات كفایت میكند، دریافت كرده و از انتشار آن یا در اختيار قرار دادن آن به دیگران خودداري مینماید.

 اهداف از گرفتن برخی اطلاعات

اطلاعات جمع آوري شده از بازدیدكنندگان، صرفا براي بهبود كيفيت خدمات و محتواي سایت مورد استفاده قرار میگيرند و هيچ بخشی از اطلاعات شخصی شما را بدون اطلاع و اجازه ي قبلی، با فرد یا موسسه دیگري در ميان نخواهيم گذاشت. ثبت نشانی IP شما به ما كمک میكند تا در تشخيص و رفع مشكلات مربوط به سرویس دهنده و كنترل بهتر آن اقدام كنيم.

نوع اطلاعاتی كه از كاربران جمع آوري میشود

  • اطلاعلات هویتى: نام، نام خانوادگى (ویژه متقاضیان خدمات تکمیلی)
  • اطلاعات تماس: شماره تلفن همراه، آدرس، ایميل (ویژه متقاضیان خدمات تکمیلی)
  • اطلاعات تجهيزات سخت افزارى مانند مشخصات رایانه و تجهيزات مرتبط (ویژه همه بازدیدکنندگان وبسایت)
  • اطلاعات نرم افزارى مانند سيستم عامل، آدرس IP، نوع مرورگر، زمان دسترسى و آدرس وبسایت هاي ارجاع دهنده (ویژه همه بازدیدکنندگان وبسایت)

 

 چگونگی استفاده از داده هاي جمع آوري شده

  • ارسال ایمیل به كاربران به منظور اطلاع رسانی و پيگيري در صورت نياز
  • ارائه خدمات فناوری و قانونی به دانشجویان، اعضاي هيات علمی و …. مانند درخواست داده های زلزله
  • بهبود كيفيت خدمات ارائه شده
  • اطلاعات دریافتی صرفاً در اختیار متولیان مربوط به درخواست کاربران قرار می‌گیردکه این متولیان مورد تائید سازمان می‌باشند
  • دریافت آمارهاي مختلف از كاربران و نحوه استفاده ي آنها از سایت و خدمات آن و ایجاد پایگاه داده هاي آماري مورد نياز

 

تدابير حفاظت از داده ها

پژوهشگاه بین المللی  زلزله شناسی و مهندسی زلزله حفاظت و حراست از اطلاعات شخصى شما را امرى بسيار جدى و مهم میداند. همچنين میتوانيد مطمئن باشيد كه از آن تنها بر اساس اصول مطرح شده در این بيانيه استفاده میشود. این سازمان از تجهیزات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری پیشرفته جهت جلوگیری از نفوذ نرم‌افزارهای مخرب استفاده می‌کند.

 در هرحال تعهدات و مسئولیت های ما محدود  به توانایى ها و امکانات ما بوده و ما در قبال اقدامات مجرمانه و یا حوادث و رویدادهاى غيرمترقبه یا اتفاقاتى كه منتسب یا ناشى از اقدامات ما نباشد مسئوليت و یا تعهدى نخواهيم داشت.