توسعه روش های خودکار تشخیص فازهای P و S رویدادهای لرزه ای/کرم زاده طولارود نسیم

یکی از مراحل مهم و بنیادی در مطالعات زلزله‌شناسی، پردازش داده‌های فراهم شده توسط شبکه‌های لرزه‌نگاری است. پردازش اولیه‌ی این داده‌ها شامل تشخیص و استخراج سیگنال زلزله، تعیین زمان رسید فازهای اصلی، تعیین بزرگا و پارامترهای کانونی رویداد زلزله و در صورت نیاز اطلاع رسانی است. با توجه به گسترش شبکه‌های لرزه‌نگاری در جهان و همچنین کشورمان و افزایش روزافزون حجم داده‌های ثبت شده، استفاده از روش‌های خودکار در پردازش داده‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است. از این رو در این رساله روش‌های رایج در زمینه‌ی پردازش خودکار داده‌های لرزه‌ای مورد مطالعه قرار گرفته‌اند و روش‌های جدیدی در زمینه‌ی تشخیص سیگنال زلزله بر داده‌های پیوسته و تعیین زمان رسید فازهای P و S به صورت خودکار ارائه شده است. در روش‌های جدید ارائه شده برای تشخیص رویداد و فاز P از تبدیلات زمان- فرکانس همچون تبدیل فوریه‌ی پنجره‌ای و تبدیلات موجک به صورت گسسته و پیوسته استفاده شده است. تبدیلات زمان فرکانس امکان مطالعه‌ی تغییرات محتوای فرکانسی سیگنال را با زمان فراهم می‌سازند. با استفاده از آنالیز موجک ویژگی‌های سیگنال در هر مقیاس با موجکی که از نظر گسترش زمانی و باند فرکانسی متناسب با آن است، مورد بررسی قرار می‌گیرد. برای تشخیص فاز S از بزرگ‌ترین مقدار ویژه‌ی ماتریس کوواریانس در حوزه‌ی زمان استفاده شده است. در این رساله روش‌هایی برای تشخیص خودکار رویداد زلزله بر لرزه‌نگاشت پیوسته ارائه شده است. در روش اول از تبدیل فوریه‌ی پنجره‌ای برای بررسی تغییرات زمانی انرژی طیفی محلی لرزه‌نگاشت استفاده شده است، در حالی‌که در روش دوم، روش رایج بررسی نسبت میانگین سیگنال در پنجره‌ی کوتاه دوره (STA) به میانگین سیگنال در پنجره‌ی بلند دوره (LTA) روی ضرایب موجک گسسته در مقیاس‌های مختلف اعمال شده است. با به کار گیری هر کدام از این روش‌ها تعداد اعلان‌های اشتباه به میزان چشم‌گیری کاهش می‌یابد و همچنین امکان استخراج گستره‌ی وسیعی از رویدادها از نظر بزرگا فراهم می‌شود. هدف از ارائه‌ی این روش‌ها، نشان دادن قابلیت ارزنده‌ی تبدیلات فوریه‌ی پنجره‌ای و تبدیل موجک در تشخیص رویداد زلزله، به منظور افزایش تعداد تشخیص‌های درست و کم کردن تعداد اعلان‌های اشتباه، نسبت به روش‌های مرسوم در حوزه‌ی زمان است. این امر با مقایسه‌ی عملکرد الگوریتم‌های ارائه شده با خروجی الگوریتم تشخیص خودکار رویداد در حوزه‌ی زمان، و همچنین نتیجه‌ی بررسی دستی توسط یک کارشناس انجام شده است. این مقایسه بر کارایی الگوریتم‌های تشخیص خودکار ارائه شده، دلالت دارد. برای تشخیص خودکار فاز P از تابع پوش چند مقیاسی سیگنال که از ضرایب تبدیل موجک پیوسته به دست آمده است به عنوان تابع مشخصه استفاده شده است. با به کاربردن چند قانون ساده، زمان رسید فاز با دقت بالا روی تابع مشخصه، به طور خودکار تعیین شده است. نتایج به دست آمده علاوه بر اینکه با روش‌های مطرح و دقیق تشخیص خودکار فاز مورد مقایسه قرار گرفته است، با فازهای تعیین شده به صورت دستی نیز ارزیابی شده است. که نتایج این ارزیابی‌ها به دقت و کارایی روش ارائه شده تاکید دارد.

بازدیدکنندگان امروز
0
صفحات بازدید شده امروز
0
بازدیدکنندگان در ماه
0
صفحات بازدید شده در ماه
0

مختصري از چيستى و اهداف بيانيه صيانت از داده ها:

اطلاعات شخصى هر فرد، بخشى از حریم خصوصى وى محسوب میشود. حفاظت بيشتر از حقوق شخصى افراد، نه تنها موجب حفظ امنيت كاربران شده، بلكه باعث اعتماد بيشتر و مشاركت آنها در فعاليت هاى جارى میگردد. هدف از این بيانيه، آگاه ساختن شما درباره نوع و نحوه استفاده از اطلاعاتى است كه در هنگام بازدید از سایت، از جانب شما دریافت خواهد شد.

 برخى موارد قانونى در رابطه با حریم خصوصى و صيانت از داده:

پژوهشگاه بین المللی  زلزله شناسی و مهندسی زلزله بر اساس ماده 7 تصویب نامه شماره 1127128 شوراي عالی اداري مورخ 1395/12/28 خود را ملزم به رعایت حریم خصوصی همه افراد و كاربران وبگاه دانسته و از كاربران آن دسته از اطلاعات را كه فقط به منظور ارائه خدمات كفایت میكند، دریافت كرده و از انتشار آن یا در اختيار قرار دادن آن به دیگران خودداري مینماید.

 اهداف از گرفتن برخی اطلاعات

اطلاعات جمع آوري شده از بازدیدكنندگان، صرفا براي بهبود كيفيت خدمات و محتواي سایت مورد استفاده قرار میگيرند و هيچ بخشی از اطلاعات شخصی شما را بدون اطلاع و اجازه ي قبلی، با فرد یا موسسه دیگري در ميان نخواهيم گذاشت. ثبت نشانی IP شما به ما كمک میكند تا در تشخيص و رفع مشكلات مربوط به سرویس دهنده و كنترل بهتر آن اقدام كنيم.

نوع اطلاعاتی كه از كاربران جمع آوري میشود

  • اطلاعلات هویتى: نام، نام خانوادگى (ویژه متقاضیان خدمات تکمیلی)
  • اطلاعات تماس: شماره تلفن همراه، آدرس، ایميل (ویژه متقاضیان خدمات تکمیلی)
  • اطلاعات تجهيزات سخت افزارى مانند مشخصات رایانه و تجهيزات مرتبط (ویژه همه بازدیدکنندگان وبسایت)
  • اطلاعات نرم افزارى مانند سيستم عامل، آدرس IP، نوع مرورگر، زمان دسترسى و آدرس وبسایت هاي ارجاع دهنده (ویژه همه بازدیدکنندگان وبسایت)

 

 چگونگی استفاده از داده هاي جمع آوري شده

  • ارسال ایمیل به كاربران به منظور اطلاع رسانی و پيگيري در صورت نياز
  • ارائه خدمات فناوری و قانونی به دانشجویان، اعضاي هيات علمی و …. مانند درخواست داده های زلزله
  • بهبود كيفيت خدمات ارائه شده
  • اطلاعات دریافتی صرفاً در اختیار متولیان مربوط به درخواست کاربران قرار می‌گیردکه این متولیان مورد تائید سازمان می‌باشند
  • دریافت آمارهاي مختلف از كاربران و نحوه استفاده ي آنها از سایت و خدمات آن و ایجاد پایگاه داده هاي آماري مورد نياز

 

تدابير حفاظت از داده ها

پژوهشگاه بین المللی  زلزله شناسی و مهندسی زلزله حفاظت و حراست از اطلاعات شخصى شما را امرى بسيار جدى و مهم میداند. همچنين میتوانيد مطمئن باشيد كه از آن تنها بر اساس اصول مطرح شده در این بيانيه استفاده میشود. این سازمان از تجهیزات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری پیشرفته جهت جلوگیری از نفوذ نرم‌افزارهای مخرب استفاده می‌کند.

 در هرحال تعهدات و مسئولیت های ما محدود  به توانایى ها و امکانات ما بوده و ما در قبال اقدامات مجرمانه و یا حوادث و رویدادهاى غيرمترقبه یا اتفاقاتى كه منتسب یا ناشى از اقدامات ما نباشد مسئوليت و یا تعهدى نخواهيم داشت.